Μητροπ. Νεοφύτου 11 – Τ.Κ.: 462 00 – ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - tel.: 2666023863 - email: info@arhontiko-riga.gr

Γενικά

To “Αρχοντικό Ρίγγα 1872” βρίσκεται στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, την ιστορική κωμόπολη της Ηπείρου. Πρόκειται για ένα αναπαλαιωμένο διατηρητέο κτίριο, το οποίο μετατράπηκε με ιδιαίτερη φροντίδα σε έναν ξεχωριστής αισθητικής Παραδοσιακό Ξενώνα (Ξενοδοχείο 4 αστέρων σε Κτίριο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς), του οποίου η αρχιτεκτονική και η φιλοσοφία διακόσμησης του, απεικονίζει το πέρασμα της παραδοσιακής ηπειρωτικής γης προς την κλασσική Ιταλική επαρχία.

Kτίσθηκε το 1872, όπου η οικογένεια Ρίγγα ακολουθώντας το δρόμο του εμπορίου εκείνης της εποχής, διατηρούσε εμπορικές συναλλαγές με την Τεργέστη και τη Βενετία, γι’ αυτό και το αρχοντικό αυτό οίκημα είναι επηρεασμένο πέρα από την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και από νεοκλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της Ιταλίας.

Αποτελεί ιστορικό μνημείο της περιοχής, το οποίο χαρακτηρίσθηκε ως διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΦΕΚ 210/Β/01-03-1980), διότι σύμφωνα με την σχετική απόφαση χαρακτηρισμού του : “…παρουσιάζει αξιόλογα μορφολογικά στοιχεία (παραδοσιακά και νεοκλασικά) και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της παλιάς αρχιτεκτονικής της Παραμυθιάς, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής”.  Πρόκειται για διώροφο οικοδόμημα από λιθοδομή, με υπόγειο, τετράρριχτη στέγη και στην κορυφή αυτής τετράγωνο φανότρουλο-σοφίτα (Cupola) χαρακτηριστικό στοιχείο αρχιτεκτονικής εξοχικών κατοικιών (Villas) της Ιταλικής επαρχίας και κυρίως της Τοσκάνης (Italianate Architectural Style, c.1850-c.1890).

Η στατική του κτιρίου είναι βασισμένη στην παραδοσιακή τεχνοτροπία των “ξακουστών μαστόρων” της Ηπείρου, θεμελιωμένο με πέτρα και συμπαγές μείγμα αμμοκονίασης με ασπράδια αυγών, μεγάλες πέτρινες καμάρες στήριξης ανά επίπεδο και λιθοδομημένη τοιχοποιία.

Λόγω της ξεχωριστής φυσιογνωμίας του και της ανάδειξης ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών παραδοσιακών και νεοκλασικών στοιχείων, το εν λόγω διατηρητέο κτίριο έχει παρουσιασθεί σε αρχιτεκτονικά συνέδρια, ενώ χαρακτηριστικές φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί τόσο σε λευκώματα που εξέδωσαν διάφοροι φορείς όσο και στον πανελλήνιο περιοδικό τύπο.

Η επισκευή και αποκατάσταση του εν λόγω ιστορικού – διατηρητέου κτιρίου, έγινε με επιμέλεια, περισσό μεράκι, ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, βάσει συγκεκριμένων δομικών και αρχιτεκτονικών προδιαγραφών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1469/1950, «περί ειδικής προστασίας διατηρητέων κτιρίων». Ακολουθήθηκαν πιστά οι υποδείξεις και οδηγίες, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Ν.Α. Θεσπρωτίας.

Με εφόδια την ιστορική του μνήμη, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και διακόσμηση και τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες φιλοξενίας που παρέχει, σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα ανάδειξης του φυσικού κάλλους της ευρύτερης περιοχής, το Παραδοσιακό Ξενοδοχείο «Αρχοντικό Ρίγγα 1872» στοχεύει στην αναβάθμιση των όρων ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
Οι Παραδοσιακοί Ξενώνες και τα Παραδοσιακά Καταλύματα της Ηπείρου φημίζονται για την ιδιαιτερότητά τους. Το “Αρχοντικό Ρίγγα 1872” αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα Παραδοσιακά Ξενοδοχεία, που υπόσχεται στους φιλοξενούμενούς του μια ξεχωριστή διαμονή, ταξιδεύοντας τους σε μια άλλη εποχή, γεμάτη νοσταλγία, ιστορικές μνήμες και μύθους για την Ήπειρο, τη Θεσπρωτία, την Παραμυθιά, το Ιστορικό Σούλι, τον μυθικό Αχέροντα, την πολυτραγουδισμένη Πάργα και τα κοσμοπολίτικα Σύβοτα.
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΞΕΝΩΝΕΣ ΔΩΜΑΤΙΑ ΣΥΒΟΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΑΡΓΑ ΞΕΝΩΝΕΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΑΡΓΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΥΒΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΞΕΝΩΝΕΣ ΔΩΜΑΤΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ   ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ   Ξενοδοχεία Θεσπρωτία Ξενοδοχεία Παραμυθιά Ξενώνες Σύβοτα Ξενώνες Πάργα θεσπρωτια ξενοδοχεια ξενωνες παραμυθιά ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΞΕΝΩΝΕΣ ΣΥΒΟΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ΣΥΒΟΤΑ ΞΕΝΩΝΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΞΕΝΩΝΕΣ θεσπρωτία ξενοδοχεία παραμυθιά σύβοτα ξενώνες ΣΥΒΟΤΑ πάργα
ΜΗ.Τ.Ε. 06.21.Κ.05.0Α.01807.0.1.